pátek 9. září 2016

A is for activist aneb Politika pro batolata




Moje dvojčata dostala svou první politickou knihu. Před nedávnem jsem požádala své známé, aby mi napsali, která dětská kniha by podle nich neměla v knihovničce chybět. Dostala jsem tolik tipů, že jsem si musela vyrobit v Excelu seznam, který budu postupně odškrtávat.

Začneme pěkně po pořádku. Název první knihy, kterou jsem z téhle mezinárodní tipovací soutěže vytěžila, začíná symbolicky na A.  

A is for activist (A jako aktivista) amerického autora, narozeného v Jakartě, Innosanta Nagary. Knihu původně napsal a ilustroval pro svého syna, ale žádali ji známí, a tak se rozhodl aktivistu vlastním nákladem vydat. Úspěch byl obrovský a kniha se okamžitě vyprodala. V současné době je k dispozici v dalším vydání.

Po výtvarné stránce je kniha krásná. Poezie jednotlivých hesel je rychlá a energická, připomíná mi slam poetry. Nemohu se však rozhodnout, jestli mě její obsahová stránka jen nadchla, nebo i trošku znervózněla. 

Principiálně s obsahem souhlasím. Víc, než souhlasím, souzním! Člověk by měl k životu přistupovat aktivně, vzít osud do svých rukou, postavit se proti zlu, bojovat za dobro, nesedět v koutě a jen útrpně přijímat následky rozhodnutí, která za něj udělal někdo jiný. Věřím v rovnost a solidaritu a chci, aby v ni věřily i moje děti. Záleží mi víc na tom, aby ti dva trpaslíci uměli svobodně a kriticky myslet, než aby měli ve škole samé jedničky. Aby se nebáli zeptat, aby se nebáli zastat slabších, aby se nebáli věřit ve svou vnitřní sílu. To všechno tahle útlá kniha pokrývá.



Co mě však trochu poděsilo, jsou chvilkové záblesky starých časů. I přes pozitivní podstatu myšlenky, mě v několika heslech ruší autorova rozhorlená šlápnutí do něčeho, co jiný možná považuje za symboliku aktivního boje proti uzurpátorům, ale v čem já, která si stále pamatuje školní nástěnky s Vladimírem Iljičem a klouzavý toaletní papír, tuším okraj bažiny socialistické propagandy. Nejde o explicitní agitaci, ale o můj vnitřní pocit, o ten úderný náboj některých textů, o možná až příliš horlivá zvolání a výzvy ke sjednocení prostého lidu a k prvomájovým průvodům. Snad je na vině ta heslovitost a touha po zkratce, s níž se kniha o abecedě logicky pojí.


Za skvělou myšlenku ovšem považuji princip učení se abecedy, nikoliv pomocí bezpříznakových slov typu auto, bubínek, atd., ale pomocí slov nesoucích hlubší význam. Zásadní význam, význam, který rozproudí diskuzi a pomůže rodičům předávat dětem zásadní myšlenky formující světonázor. Nejsem si však jistá, jestli tolik agitky už přece jen není na pidi-čtenáře knih z tvrdého kartonu příliš. 

Co se mi líbí na knize A is for activist:
  • Kniha je pozitivní, barevná, atraktivní.
  • Získala jsem inspiraci učit děti abecedu pomocí jiných než tradičních, jednoduchých výrazů. Auto a bubínek samozřejmě zůstanou taky, ale proč k nim nepřidat i něco plnotučnějšího?
  • V knize je schovaná i hra – na každé stránce najde pozorný čtenář malou černou kočičku.


Název: A is for activist
Autor: Innosanto Nagara
Ilustrace: Innosanto Nagara
Rok vydání: 2013
Vydavatel: Seven Stories Press,U.S.
ISBN: 978-1609805395





Překlady k ukázkám:
(překlad proveden Opičí matkou)

Indigenous and Immigrant.
Together we stand tall.
Our histories are relevant.
An Injury to one Is and Injury to all.

Původní obyvatelé a imigranti.
Kráčíme společně, hrdí a nezlomní.
Minulost nás obou se proplétá v jedno.
Zranění jednoho bolí nás všechny.





Equal rights
Black, brown, or white.
Clean and healthy is a right.
Every place we live and play
Environmental justice is the way!

Stejná práva
Pro černou, hnědou, i bílou.
Zdraví a čisté prostředí pro každého.
Ať už žijeme nebo si hrajeme kdekoliv.
Ať žije právo na kvalitní životní prostředí!





A is for Activist.
Advocate. Abolitionist. Ally.
Actively Answering A call to Action.
Are you An Acitivist?

A jako aktivista,
Ten, který se zastává potřebných, který odmítá zlo, který přiloží ruku k dílu.
Svým příkladem inspiruje ostatní.
Tak co, jsi taky aktivista?





Open minds Operate best.
Critical thinking Over tests.
Wisdom cant be memorized.
Educate! Agitate! Organize!

Vítězí ten, kdo se nenechá strhnout k ukvapeným závěrům.
Umět se samostatně rozhodnout je lepší než jednička z písemky.
Moudrost nenabifluješ.
Vzdělávej ostatní! Ponoukej je k akci! Ať všichni můžeme pracovat společně!




T is for Trans.
For Trains, Tiaras.
Tulips, Tractors,
And Tigers Too!
Trust in The True
The he she They That is you!

T jako trans.
Taky jako tramvaj, tiára.
Tulipány, traktory,
A taky tygři!
Věř v pravdu.
On ona oni, tím vším jsi také Ty!

2 komentáře:

  1. Objevila jsem tvůj blog a myslím, že tu budu vařená pečená:) Jsem na tom stejně, mám dva chlapečky 2,5 let a 10 měsíců a už jim pečlivě vybírám knížky na hooodně dopředu:) Moje srdcovka je Baobab. Na knihu Mapy se taky moc těším, knihu D.e.s.i.g.n a D.o.m.e.k asi objednám taky, co kdyby pak byly vyprodané, až si vzpomenu:) Jak to děláš, knížky schováváš a dáváš k narozeninám, k Vánocům... nebo jen tak...? Ten tvůj excelovský seznam by mne zajímal:) Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko! Tak to mě moc těší :). Naprosto chápu - Baobab je pecka, taky Meander a Běžíliška, postupně objevuju, co se ve zdejších vodách vlastně tiskne a jsem nadšená, že je tolik nových skvělých knih... a tolik rodičů, kteří dětem kupují knihy do foroty :). S tím vyprodáním je to bohužel pravda, tahle menší nakladatelství udělají dotisk jen opravdu hodně prodávaným kusům, ostatní se vyprodají a je konec, člověk pak musí šmejdit po antikvariátech. Co se týče tvého dotazu, tak zatím co koupím, to dám dětem do knihovničky (a čtu jim to před spaním). Ale za chvíli už začnou mít z dárků víc rozum, takže ty "silné kusy" budu nechávat k narozeninám, Vánocům, atd., ale je mi jasné, že všechno tajit nevydržím a některé knihy jim dám hned. :) Seznam v Excelu se tu, na blogu, bude postupně objevovat! :) Zdravím tvoje chlapečky a přeji příjemné hledání a nacházení nových knih :). Petra

      Vymazat