úterý 3. července 2018

Daleko, dál a ještě dál - až do vesmíru!

Kam je to dál, než do vesmíru? Nikam. Zvedáme hlavy a díváme se na hvězdy, dumáme nad tím, jestli tam někdo je... seděly žáby v kaluži, k obloze poulíc zraky, jsou-li tam tvoři jako my, jsou-li tam žáby taky. Kdo ví. Každopádně dětských knih o vesmíru máme doma pěknou nálož a tiché, soustředěné pozorování měsíce je oblíbenou činností mého syna Františka.



Druhou dalekou krajinou Prečítaného leta je tedy vesmír.




1. Alois Mikulka: Modrá hvězda
+4 let

1.      Kdo nečetl Modrou hvězdu a nezažil s kocourem Pidlifousem cesty po cizích planetách, kdo si s ním nedal sladkou smetanu v mléčném baru na Mléčné dráze, jako by nebyl. Svět plný bručivých sousedek a nerudných domovníků, kteří člověku zboří bábovičky, je možné opustit a vydat se v raketě hledat Modrou hvězdu, kde je všechno pořád prima, kde není nikdo nevrlý a kde se splní každé přání. A ta Modrá hvězda existuje, žijeme na ní a je tu krásně.





2. Timo Parvela, Bjorn Sortland: Kepler62 (Pozvánka, Odpočítávání)
+9 let

Bratři Ari a Joni dohrají až do konce jednu super těžkou videohru. A stane se něco, co nečekali. Jsou vybráni k cestě do vesmíru. Oni, Marie, a ještě hrstka dalších dětí. Je to napínavé a dobrodružné sci-fi na křídovém papíře, parádička. Co je čeká, až se dostanou z výcvikového tábora? S čím se setkají na té cizí planetě, kam je vláda posílá? Setkají se s mimozemšťany? První dva díly série Kepler62 vyšly letos v nakladatelství Host. A další díly vyjdou už na podzim! Už se na ně moc těším. Tohle je ten typ knihy, kterou si sbalí na dovolenou celá rodina. Můžete ji číst na střídačku, nebo si ji nahlas předčítat večer před spaním. Bude se líbit všem... teda za babičky neručím, ale rodiče a děti si užijí.




3. Kir Bulyčov: Alenka z planety Země
+5 let

Je tu ještě někdo, kdo miluje Alenku? Alenka žije ve 21. století a létá s tatínkem na daleké výpravy do vesmíru, aby spolu získali zajímavá zvířata pro moskevskou zoologickou zahradu. Jako dítě mě naprosto uchvacovali všichni ti dokonale vymyšlení mimozemšťané všemožných tvarů, barev a velikostí - slunečnice, které na svůj zrcadlový povrch zaznamenávají dění v okolí, mrňaví Tutexové, hrdinní kapitáni a děsiví padouši. Četla jsem ji pořád dokola i díky skvělým ilustracím Jaroslava Maláka. (Alenka vyšla v nové grafické úpravě znovu v roce 2006. Kniha je velkoryse barevná, v pevné vazbě... ale já vám nevím, mně se stejně víc líbí ta původní.)




4. Neil Gaiman: Naštěstí (ne)máme mléko
+7 let

To si takhle ráno odskočíte do obchodu pro mléko a unesou vás mimozemšťani a putujete v čase, plavíte se na pirátské lodi, potkáte stegosaura v horkovzdušném balónu a zachráníte svět. A pak se zase vrátíte domů, jakoby nic a předáte mléko netrpělivým potomkům. Zní to jako pekelná šílenost, ale je to vážně prima kniha, kterou navíc skvěle ilustroval Chris Ridell. Řekla bych, že se díky spoustě obrázků dobře hodí i pro ty, co to se čtením chtějí vzít o prázdninách tak trochu lážo plážo. Jo, a formát je bezva, malá, lehká, na prázdniny vhodná!





5. Torben Kuhlman: Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc
+3 roky

Myšák, který se dostane na měsíc jako první. Ještě před Neilem Armstrongem. Nádherně ilustrovaná kniha německého autora navazuje na jeho prvotinu o myšákovi Lidberghovi. Obě knihy jsem detailněji zpracovala v blogu ZDE a ZDE. Mrkněte, budete-li mít chuť.

Knih o vesmíru je moc moc moc, ale ty výše jmenované pojednávají o putování do dalekých krajin, o cestování do daleka, o tom, jak si to představujeme ten vzdálený svět někde tam daleko. Prázdniny jsou tu, abychom cestovali a abychom snili. Otevřeme-li knihu, jsme na cestě do snů okamžitě.


Žádné komentáře:

Okomentovat