středa 27. července 2016

Netopýří leporelo

Přiběhla k nám liška. Nepřivezla na ocásku Budulínka, ale netopýra Ferdinanda. Ferdinandův příjezd jsem netrpělivě vyhlížela. 



Běžíliška je malé autorské nakladatelství dětské knihy, které si autory vybírá s mateřskou pečlivostí. A právě leporela, která jsou v současné době stěžejním literárním zájmech mých dvojčecích trpaslíků, jsou jejich vlajkovou lodí. Bylo tedy jasné, že kniha Ferdinande! musí přistát v naší knihovničce.

Kdo sleduje každoroční udělování cen dětským knihám už o Ferdinandovi slyšel před pár lety. Já jsem ho objevila až nyní. Abych byla upřímná, tak na nějaké medaile moc nedám. Zdá se mi, že jsou laureáti knižních cen pro děti mnohdy vybráni na základě požadavků, které se jen málo snoubí se skutečnými preferencemi cílové skupiny. Tohle ale rozhodně není Ferdinandův případ, je sice cenami ověnčený, ale moje děti ho milují už teď, a to ještě nechápou, co je to netopýr.


Kniha mě nadchla hned, když jsem leporelo vyprostila z kartónového poštovního kabátu. Byla zatavená a opatřená gumičkou s knoflíkem, na němž cválá červená logo-liška. Tyhle detaily prostě miluju! 

Žádná fotografie, která tuto knihu propaguje nebo prodává, nezachytila její poetiku dost dobře. Je opravdu překrásně udělaná.


Co se mi na Ferdinande! líbí:

Ferdinandův domeček
  1. Ilustrace. Andrea Tachezy toho dělala pro Běžíliška víc, a všechno stojí za to. Líbí se mi obrázky s detaily, které trpaslíci sice ocení až později, ale já je oceňuji už teď, dodávají knize šmrnc (viz foto). Paní Andreu najdete i na Fleru, kde prodává moc hezké kostky – hrací i visící. http://www.fler.cz/shop/and-0    
  2.  Formát. Kniha je tak akorát malá, aby s ní trpaslíci mohli manipulovat samostatně a zároveň měli pocit, že ovládají něco velkého. Domeček, který se dá z knihy postavit jistě poslouží i jiným účelům, než jen jako kulisa příběhu o Ferdinandovi.
  3. Příběh. Je jednoduchý a skvěle rýmovaný. Žádné „slunce žblunce“, tolik obvyklé v mnoha knihách pro nejmenší.
  4. Ferdinand sám. Baví mě dětské knihy o zvířatech a hodně mě baví knihy o okrajových druzích, nad nimiž leckdo ohrnuje nos. Je na čase, aby české děti při průletu netopýra přestaly hystericky pištět, že se jim zaplantá do vlasů (což je pochopitelně pitomost) a místo toho volaly „Ferdinande! Ferdinande!“  

Ferdinand je testován trpaslíkem

Název: Ferdinande!
Napsal: Robin Král
Ilustrovala: Andrea Tachezy
Vydal: Běžíliška (2013)
ISBN: 978-80-86471-47-1

2 komentáře: