úterý 16. července 2019

The Ugly Five / Ohavná pětka (téma: O bábatkách - Prečítané leto 2019)


Kniha The Ugly Five je úžasná z mnoha různých pohledů.

Nemám ráda, když se o něčem nebo o někom - ať už je to člověk, zvíře, socha, budova, obraz nebo cokoliv dalšího - říká, že je škaredý, ošklivý nebo nehezký. Kdo jsem já, abych soudila a odsoudila! Krása je všude, jen je potřeba ji hledat, pak bude nacházena. A přesně o tom je tahle kniha. Je o pěti zvířatech, která jsou obecně považována za "ošklivá" - pakůň, sup, čáp marabu, hyena a prase bradavičnaté. Všichni nad nimi ohrnují nos, a tak se tahle pětka dá dohromady. Ale pak se stane něco kouzelného. Přiběhnou k nim jejich mláďátka. A tihle malí tvorci své rodiče považují za ztělesnění dokonalosti. Mámo, ty jsi prostě úžasná a nádherná a je mi fuk, co říkají ostatní.



Autorská dvojice Julia Donaldson a Axel Scheffler je můj milovaný pár. Jejich knihy jsou vtipné, atraktivní, chytré a vyvážené. Donaldson je podle výsledků nedávné studie zabývající se vyrovnanými silami postav v dětské literatuře, jedna z mála, která dbá na to, aby se v jejích knihách objevovalo dost děvčat (která mluví a nemají jen epizodní role) a alespoň nějací představitelé odlišných ras.

V knize The Ugly Five napadají autoři to nesmyslné dělení na pěkné a ošklivé, které v naší společnosti odsuzuje mnohé k neblahému osudu. Je to úžasný nástroj pro rozhovory s dětmi o kráse a o tom, v čem spočívá.


Název: The Ugly Five
Autor: Julia Donaldson

Ilustrace: Axel Scheffler
Nakladatelství: Scholastic
Rok vydání: 2018












Žádné komentáře:

Okomentovat