pondělí 1. července 2019

Julián Is a Mermaid (téma: O vodě - Prečítané leto 2019)



Julián Is a Mermaid (Julián je mořská panna) vyšel loni a způsobil poprask. Pročpak? O čem to vlastně je? Není to jen jeden příběh o jednom klukovi, co si udělal ploutev ze závěsu. Je to o spoustě dalších věcí, hlubokých, přehlubokých, jako to moře, co v něm mořské panny žijí.



Čím je tedy příběh o Juliánovi pro mně?
1. Je to příběh o nádherném vztahu babičky a vnoučka. Takovou chápavou babi by si přál každý.
2. Je to příběh o snech a snění, o duhových závojích a uhrančivých mořských pannách, o zelenozlatém oceánu, o kouzelné rybě, od níž dostaneme nádherný dárek.
3. Je to příběh o respektu a přijetí názoru dítěte, názoru člověka. Přijetí, na které má nárok a právo každý, ale kterého se jim, těm malým lidem, tak málokdy dostane. (Jen si sáhněme do svědomí, kdy jsme naposled přesvědčovali své děti, aby si vybraly "něco jiného, protože tohle je přece hrozné!".)
4. Je to příběh o tom, že každý z nás je jiný a i když těm kolem nás připadáme zvláštní, dokážeme najít skupinu sobě podobných, kde se budeme cítit dobře, cítit mezi svými.
5. Je to příběh o klucích, kteří si chtějí malovat pusu a nosit krásné šaty.


Je to kniha o názoru a jeho přijetí. O tom, že každý by chtěl být tím, kým se cítí, ne tím, čím ho chtějí mít ostatní.

Ad bod 5:
Trošku se bojím, že se tady lidi témat týkajících se genderových nesrovnalostí, kluků v sukních a holkách na motorce trochu bojí. Přinejmenším mnohdy nevíme, jak mluvit se svými dětmi o věcech, které se vymykají standardním modelům. A tak strkáme hlavu do písku a předstíráme, že vlastně na tom světě širém není nic jiného, než holky v růžových sukních, co se stanou mámami a budou pro své manžílky v montérkách, kteří vyrostli z chlapečkůs odřenými koleny, péct každou neděli šťavnatou kotletu. Ale ono to tak není, ať chceme, či nechceme, lidé jsou různí a naše děti to vnímají a ptají se.

Buďme vděční za krásné knihy, které nám mnohdy pomohou tahle nelehká témata vysvětlit, a to s elegancí a citem.

Název: Julián Is a Mermaid
Autor: Jessica Love

Nakladatelství: Walker Books Ltd
Rok vydání: 2018

ISBN: 9781406380637










Žádné komentáře:

Okomentovat