pondělí 8. července 2019

Říkačky o... (téma: O čokoládě - Prečítané leto 2019)



Jsou to malé a nenápadné knížky. Zatím jsou tři - Říkačky o dobrotách, Říkačky o autech a strojích, Říkačky o botách a oblečení. Všechny napsala logopedka Renata Škaloudová a ilustroval Pavel Koutský. A jsou skvělé, nevím, proč se s nimi Albatros víc nepochlubil :). Koupila jsem je na doporučení své úžasné kamarádky Josefíny. A mrkala jsem na drát. Ani ne dvouleté děti si tyhle knihy zamilovaly a teď, o dva roky později, je stále milují.



Oficiálně jsou to básničky na rozmluvení, získání slovní zásoby a na podporu správné výslovnosti. Jsou to knihy pro interaktivní čtení, každá básnička končí odmlkou předčítajícího - a je na malém posluchači, aby doplnil pointu. A pointu je snadné doplnit, protože rým skvěle napomůže. Budete je číst pořád dokola... a pak už je budete umět zpaměti - spojení, jako: "kamión - lampión" (naše děti k tomu ještě přidaly žampión), "kráva kopla pána, fuj, to byla rána", "táta šlape dynamo, má zpocené pyžamo", "nejdřív přijde sport, pak si dáme dort" vaši rodinu jen tak neopustí.

Doufám, že přitáhnu tyhle prima knihy i do vaší knihovničky. Sice občas bojuji s výživovými doporučeními v básních obsaženými, ale jinak za ně dám ruku do ohně :D.

PS: Stejní autoři vydali letos v nakladatelství Portál knihu Rozumí koza petrželi?, která se věnuje objasňování různých dětem často málo pochopitelných frazémů.

Název: Říkačky o autech a strojích, Říkačky o dobrotách, Říkačky o botách a oblečení
Autor: Renata Škaloudová

Ilustrace: Pavel Koutský
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2015, 2016, 2018










































Žádné komentáře:

Okomentovat