čtvrtek 21. prosince 2017

Naštvaná straka (Mad Magpie) aneb něco z australského soudku


Naštvaná straka (Mad Magpie) je třetí knihou v sérii poučných příběhů ze světa australského ptactva autora Gregga Dreiseho. Jo, je to trochu vzdálená země a kniha vypadá exoticky, ale ten příběh straky jménem Guluu, která má vztek, protože ji šikanuje banda ťuhýků, je krásný a hluboký, ať už člověk sedí na kterémkoliv kontinentu.


Guluu kdysi zpíval, ale už dlouho ho to nebaví, ať dělá, co dělá, pořád má za zády hejno ťuhýků (anglicky butcher bird = řeznický pták), kteří se do něj neustále navážejí a kradou mu jídlo. Guluu je vzteky bez sebe a chladí si žáhu na ostatních zvířatech, napadá je a klove. Když už neví kudy kam, vydá se Guluu pro pomoc za "ptačí radou starších". Rada starších nabádá Guluu, aby zůstal klidný, klidný jako řeka, a to i tehdy, když jsou mu ťuhýci v patách. A Guluu to dokáže. Vrátí se totiž ke svému zpěvu, který mu dodává sílu.

Je to krásná kniha o síle vůle a taky o tom, jak těžký život mají šikanovaní. O tom, jak se postavit mizerům, kde hledat vnitřní sílu a taky o tom, že je občas docela dobrý nápad jít si za někým chytrým pro radu.

A kdo je Gregg Dreise? Autor knih, umělec, hudebník, učitel, potomek původních australskéch kmenů Kamilaroi a Yuwalayaay.

Knihu můžete koupit na Book Depository bez poštovného - ZDE.


Název: Mad Magpie
Autor a ilustrátor: Gregg Dreise
 
Rok vydání: 2016
Vydavatel: Magabala Books
ISBN: 978-1925-3600-66










Žádné komentáře:

Okomentovat