pátek 5. května 2017

Celý svět v obrázcích... takový svět si nechám líbit!




Mám ráda velkoformátové knihy se spoustou malých obrázků, do nichž člověk může vmýšlet vlastní příběhy a pokaždé, když knihu otevře, nachází další, nové detaily, které před tím neviděl. Snažím se je trpaslíčkům dopřávat. Poslední zakoupenou je nádhera z Mladé fronty Celý svět v obrázcích od holandského autora Toma Schampa. Až když jsem se do ní pořádně zahleděla, zjistila jsem, že mám před sebou mnohem víc, než jen obrázky.



Vždycky jsem měla nevysvětlitelný pocit, že věci, které přicházejí z Holandska jsou sice evropsky pochopitelné, ale zároveň jaksi zvláštní a maličko potrefené. Něco mezi německým naturalismem a skandinávským magičnem, se špetkou nonsensové poetiky navrch. Přesně takový pocit ve mně tato kniha vyvolala.

Se všemi těmi vlajkami zemí a popisy leteckého a lodního provozu vypadá kniha jako naučný klenot pro zapálené monte-matky, jako další z dlouhé řady obrázkových encyklopedií pro děti. Ale jako encyklopedie se jen tváří, je ulítlá, a barevná, až oči přecházejí, klame tělem - za encyklopedickými hesly se skrývá humor a hra. Už jen ten podtitulek "Encyclopedia Otto-Biografica" - chcete Ottův slovník naučný nebo Encyklopedii Britannicu? Ne ne, dostanete podrobnou (auto)biografii malého Otíka!

Ač by člověk řekl, že jde o knihu veskrze obrázkovou, nejsou tu jen zástupy (a zájezdy) prazvláštních postaviček, karikatury a vtípky, ale taky hra se slovy (v češtině i v angličtině), která tu a tam prosákne do kreslených minipříběhů, a která dává knize další humorný rozměr. Spousty věcí jsem si všimla až při druhém a třetím čtení. A mě to baví.

Nejprve jsem měla pocit, že spoustu titulků, komentářů a nápisů na zdech prostě nechápu, ať si nad nimi lámu hlavu sebevíc. Někdy jsou to jen hříčky odkazující na situace či věci a postavy z reálného světa, někdy jde jen o naprosto šílené dada vtípky, které člověka rozchechtají, ani neví proč. (Pro důkazný materiál, mrkněte do fotek a jejich popisků na konci tohoto blogu.)

Už se vážně těším, co na to řeknou trpaslíci. Na jejich reakci si ale budu muset chvilku počkat. Knihu jim naservíruji, až jim do poznávání světa vstoupí fantazie ostřejšího kalibru. Na jejich, v současnosti zásadní, dotaz "Co je toto?" bych totiž v případě mnoha výjevů z Celého světa v obrázcích dokázala jen těžko jednoznačně odpovědět.


Název: Celý svět v obrázcích
Autor:
Tom Schamp
Překlad z vlámštiny: Veronika Havlíková ter Harmsel
Rok vydání: 2017
Vydavatel: Mladá fronta

ISBN: 978-80-204-4399-1


Takhle vypadá obsah. Pěkné.

Stránky jsou plné, ani kousíček na okraji nezůstal volný.

Barevné je to, až oči přecházejí.
Některým věcem prostě nerozumím - maďarská značka a obálka s francouzskou hříčkou (Laposte vs. Lacoste). :)

"Náledoví zákazníci" kupují zmrzlinu!

"Sedni, krásko!" Chachachacha!

Jak se vyznat v nelétavých ptácích :).

Polévka z vlaštovčích hnízd :).

Baila Laika - je to balalajka, nebo tančící pes lajka? :)

Ropné skvrny musejí být prány v ruce :).

Free Wi-fi nebo Free Willy? :)

Práce budou dokončeny do konce roku... ale kterého? :)

Tohle je první obrázek dětského hřiště, kde je koutek pro "odstrčené".

Pes se jmenuje Gino... Ale nemá člověk plakat pro něj, nebo spíš pro Argentinu, jak zpívá Madonna? :)

Kam se hrabou stroje značky John Deere, když můžete mít náklaďák od firmy John Reindeer :).

A na závěr jedna "hezky nazdobená maminka". :)









2 komentáře:

  1. Díky moc za fotky! Tuhle mám objednanou spolu s knihou Včely od P. Sochy a Rostlinopisem z Baobabu. Moc se na ní těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím! :) Tahle kniha je naprostý úlet! :D Člověk to vezme do ruky, chvilku listuje, a pak začne vyvalovat oči a valit nepřestane :D. Naprostá pecka, už se určitě těšte na zásilku (Rostlinopis je taky nádherný - jako všechny knihy Jiřího Dvořáka). A Včely? Tak ty dostanu k narozeninám, a taky se na ně strašně těším :D. Mějte se prima!!

      Vymazat