sobota 13. srpna 2016

D.E.S.I.G.N. pro začátečníky




Knížka D.E.S.I.G.N. (Domácí encyklopedie seriózních i groteskních návrhů) je rodnou sestrou knížky D.O.M.E.K. (Důvtipná obrázková mozaika efektních konstrukcí), o níž jsem psala v minulém blogu. I ona je z dílny grafických designérů Aleksandry a Daniela Mizielinských, texty tentokrát napsala teoretička designu Ewa Solarzová.

Je barevná, je celoilustrovaná a je přístupná všem. Rozproudí snění a pobídne dětskou fantazii ke cvalu.


Co je to vlastně design? Design je, když někdo vymyslí a vyrobí něco praktického a zároveň hezkého, něco, co dlouho vydrží a nevypadá to tuctově, jako věci, které člověk najde v obchodě na rohu. Designové věci jsou někdy drahé a někdy taky ne. Možná máte doma pár kousků z IKEA, které jsou designové a ani o tom nevíte. Možná vám na půdě straší pár dřevěných židlí po babičce, s měkce zaoblenými opěradly, na nichž byste při bližším prozkoumání našli štítek firmy Thonet, i ty jsou designerským kouskem. 

Proč by krásné a nápadité věci měly být jen pro fajnšmekry? A proč by měly být knihy o designu jen úzkoprofilovým zbožím pro zasvěcené dospělé? 



Děti se díky knize D.E.S.I.G.N. utvrdí v tom, že jejich nápady, nad nimiž dospělí často vrtí hlavou, nemusejí být tak bláznivé, jak by se mohlo zdát… a nebo naopak, že i dospělí mívají bláznivé nápady. Bláznivé a skvělé.  

Rodiče si díky této knize rozšíří obzory a naladí se na myšlenkový proud, který jim dovolí vymanit se ze stereotypu, a hledat pro svůj domov věci nejen funkční, ale i krásné. A učit témuž své děti.

Název: D.E.S.I.G.N.
Autoři: Ewa Solarzová, Aleksandra a Daniel Mizielinski 

Překlad: Ondřej Blabolil
Vydala: Jana Kostelecká
Rok vydání: 2015
ISBN: 978-80-260-8277-4



Na začátku knihy je praktická "mapa" výrobků.


A zase ty skvělé detaily! :)



Žádné komentáře:

Okomentovat