neděle 7. dubna 2019

Kniha o Kočce - They All Saw a Cat



Kamrádka Kristina poslala našim dětem opravdu nádhernou knihu. Jmenuje se They All Saw a Cat. Všichni viděli kočku. Jednoduché, as simple as that. Ale zas tak jednoduché to není.



Člověk by si myslel, že je to jen legrační kniha o kočce a o tom, jak ji vidí různí jiné tvorové - pes ji vidí jako kořist s velkým zvoncem na krku, který značí, že citlivému psímu sluchu zvonění rolničky na koččině obojku zní, jako když letí o Velikonocích všechny zvony do Říma, myš ji naopak vidí jako krvelačnou šelmu, která jí jde po krku, dítě vidí kočku jako roztomilé chlupaté zvířátko, které se mu obtáčí kolem kotníků, a tak dál a tak podobně. Ale ono to nemá jen tuhle významovou vrstvu. Když se nad příběhem kočky, kterou vidí každý jinak, člověk zamyslí, uvidí, že je to paralela na spoustu životních situací.

Každý máme svou vlastní životní pravdu. Každý vidíme svět svýma vlastníma očima. Univerzální pravda vlastně neexistuje. My i naše mysl jsme ovlivnění vlastními zkušenostmi, kulturním odkazem země, v níž žijeme, vzděláním, lidmi, kteří nás obklopují - a tohle všechno nám v hlavě skládá obraz světa. A tak, jak každý vidí kočku jinýma očima, tak vidíme z odlišných úhlů všechno. Nový kolega v práci se někomu zdá skvělý, jinému leze na nervy, jeden politik může být zároveň viděn jako zachránce národa i kriminálník, totéž dítě může být vnímáno jako aktivní a veselé, jinými jako neovladatelný sígr.

Čtěme svým dětem knihy, jako je They All Saw a Cat a mluvme s nimi o tom, že svět, který vidí oni, může jejich máma, kamarádi, paní učitelky vidět trochu jinak. Jejich pohled není lepší nebo horší, je prostě jiný. Naučme se to přijímat. Naučme je to přijímat.

Název: Všichni viděli kočku (They All Saw a Cat)
Autor: Brendan Wenzel
Nakladatelství: Chronicle Books, San Francisco, USA
Rok vydání: 2016
ISBN:  978-1452-150-13-0











Žádné komentáře:

Okomentovat