úterý 28. července 2020

Prečítané leto - O tichu a naslouchání (El tiempo del gigante, Manuel Marsol)


Manuel Marsol je autor, který mi naprosto učaroval. Je snový a kouzelný. V češtině mu loni u Baobabu vyšla kniha Hora, nadchla mě (recenzi si můžete přečíst zde). A tak jsem začala toužit po dalším Marsolovi. Díky tomu, že se jeho dílo vystavovalo loni v rámci Tabooku v Táboře, zůstal pro mě v knihkupectví Jednota tamtéž schovaný jeden poklad. Jmenuje se Jak obrovi plyne čas (El tiempo del gigante) a jeho poetika mě nadchla natolik, že se rychle zařadil mezi mé nejoblíbenější knihy.

Je to o jednom obrovi, který žije klidným životem. Nic moc se neděje. Vlastně se neděje skoro vůbec nic. Dny plynou, roky plynou. Roční období se střídají. Občas prší, občas padá sníh, občas teče horká láva. Občas letí kolem nějaká ta kráva. Obr ji chytí, aby se jí nic nestalo v tom hrozném počasí. A pak je tam takový malý domeček. Možná tam někdo bydlí. Kdo asi? Kdo ví... Je to pěkný domeček. Obrovi se (asi) líbí, stará se o něj. Ale jen tak nepozorovaně... třeba, aby nezapadal sněhem. Ale jak čas plyne, domeček osiří. Všiml si toho obr? Kdo ví. I obr se mění. Stárne? Kdo ví. Dny plynou. Dny, kdy se vlastně vůbec nic neděje.

Naše děti se do téhle verkoformátové knihy noří na dlouhá desetiminutí. Usmívají se. Ukazují si, jak obrovi vyroste na hlavě strom. A pak taky tu krávu, co letí. A obra. Ukazují si něco na každé stránce knihy o obrovi, co vede obyčejný život. Co se jim na ní tak líbí? Kdo ví. Čtou ji v tichosti.

Název: El Tiempo del Gigante
Autor: Manuel Marsol

Nakladatelství: Fulgencio Pimentel S.L.. ES
Rok vydání: 2015
ISBN: 978-8416167265
















Žádné komentáře:

Okomentovat