pondělí 25. března 2019

Japonsko v knihovničce - ze série Noraneko


V pražské galerii a knihkupectví Xao jsem dětem koupila dvě báječné knihy. S pomocí své japonské kamarádky Eri jsem zjistila, že první se jmenuje:

1. "Hamigaki Ressha, Shuppatsu Shinko!" - A jede se, kartáčkový vláčku!
Je to o čištění zubů, kdo by to byl řekl. Byl jednou jeden chlapeček a ten měl k večeři spoustu barevných potravin - lososa, salát, houby, brokolici a tak dál a tak podobně. A všechno mu to uvízlo v mezizubních prostorech. Ale protože měl báječného kamaráda Kartáčka Vláčkového, nebyl to žádný problém. Vláčko-kartáček vjel do pusy a všechny ty zaseknutiny vykartáčoval. Až se zuby blýskaly. A je to. End of story. Děti milují.

A ta druhá:

2. "Noraneko Gundan, Kishapoppo" - Mašina divokých koček aneb divoké kočky nastupují do vlaku Tahle je stejně skvělá, jako ta o zubech, ale je nesrovnatelně napínavější. Žila byla zvířátka na statku. Medvědi, ptáčci a slepice. A ti pěstovali spoustu různých lahodných komodit. Když přišla doba sklizně, naložili všechnu svou produkci do vlaku a chystali se na trh zboží prodat. Zatímco si dávali předodjezdový čaj, vyplížil se z křoví kocouří gang. Naskákali do mašiny a vlak unesli! Házeli do kotle z tendru jednu lopatu uhlí za druhou. Jeli jako diví, ale zemědělci nezůstali stát a koukat, naskočili na drezínu a jali se kocoury pronásledovat. Kouři zjistili, že jsou jim majitelé ukradeného vlaku v patách, přikládali čím dál tím víc, ale najednou zjistili, že uhlí došlo! Průšvih! A tak začali do kotle přikládat to, co našli v dalším vagónu - kukuřici. Pěkně naložit a plnou parou vpřed! Ale co to?! V kotli to začalo bouchat a pukat, praskat a břinkat. Celá lokomotiva se prala s tím, co v ní bouřilo. A pak najednou PRÁSK, BUM, BÁC, RIC, PIC! Dvířka kotle byla pryč a ven vyletěla záplava popcornu! Všude bylo bílo a celý kocouří gang byl uvězněn v bílých pukancích. Kapitulovali. A aby si svůj zločin odpracovali, pilně pomáhali s prodejem zeleniny na trhu. Prodávali taky ten popcorn. Šel na dračku, ale i tak ho spousta zbylo. A tak jeli k letnímu kinu... kde jinde je jistota, že se všechen přebytečný popcorn prodá? ;)



No já to prostě miluju, ty cizí knihy. Jsou jiné a vždycky nachystají nějaké překvapení. Nebojme se toho, když nerozumíme úplně všemu, příběh domyslíme, no né? :)
 














Žádné komentáře:

Okomentovat