pondělí 30. července 2018

O vodě, v níž leccos plave



To byl jednou jeden pán. A ten měl volno. Tak šel na pláž. Asi v Brazílii, když je autor z Brazílie. Ale taky to mohlo být kdekoliv jinde. A ten pán seděl na ručníku a koukal na moře.



Najednou vidí, že se tam něco pohupuje. Co to asi je? Bota. Vytáhne ji. A kouká, že tam toho příliv přinesl mnohem víc. Vytahuje všechen ten binec ven (naše děti s oblibou vypichují gumové plavací kolo ve tvaru kačeny, lampu a žebřík), kouká na to a... Začne stavět plavidlo. Sestaví všechny ty střepy a střípky do podoby lodě a odtáhne ji na moře. Nalodí se, i se všemi racky, kteří kolem něj před tím zvědavě kroužili, a vyrazí. A je mu dobře. A moře je čisté. A my se s ním loučíme na poslední stránce, kde je z jeho lodi na obzoru jen malá tečka.

A to je všechno. Je to všechno? Není. Není to jen o jednom parném prázdninovém dni. Je to taky o tom, jaký je v moři nepořádek a že bychom s tím měli něco dělat. Je to o recyklaci a o tom, že odpad se dá mnohdy využít znovu, jen je potřeba trochu se zamyslet nad tím, jak. Je to o tom, že když se budeme starat o to, co kolem nás plave, sami se dostaneme dál... mnohem dál, než jsme si mysleli, že je možné. Až za obzor.

Název: Dzien na plazi
Autor: Bernardo Carvalho 

Rok vydání: 2008
Vydavatel: Tako, PL
ISBN: 978-83-62737-69-7









Žádné komentáře:

Okomentovat