pondělí 19. října 2020

Zajíci, sýkorky a žížaly - nálepkové knihy od Nikki Dysonové

 

Přišel k nám podzim a s ním i omezení kulturních akcí. Takže sedíme doma a dumáme nad tím, co s dětmi dělat. Na stěnách se množí fleky od vodovek, do koberce je zašlapaná plastelína. V každé kapse se nachází alespoň jeden kaštan nebo šípek, bukvice nebo ořech. Pěkně to pak v pračce rachtá.

Jestli hledáte pro změnu něco čistšího, oddechového, ale zároveň něco, co je pěkné a chytré a taky trošičku nenásilně vzdělávací, doporučuji krásné nálepkové knihy britské autorky Nikki Dysonové, které v češtině vydalo nakladatelství Ella & Max. Nikki Dysonová je renomovaná ilustrátorka, která v Británii spolupracuje s nakladatelstvími, jako jsou například Walker Books, v Česku dobře známé Usborne Books, National Geographic, nebo National Trust, pro který vytvořila právě tyto krásné nálepkové knihy. Ilustrace jsou opravdu skvělé – realistické a přitom přátelsky přístupné.


Můžete si vybrat, zda chcete Broučky, motýly a další potvůrky, Sýkorky, vrabčáky a další zpěváčky nebo Ježky, ušáky a další chlupáče. Na každé dvoustraně najdete prostředí s dostatkem volného místa pro nalepení několika ze sto dvaceti nálepek, které jsou na archu uprostřed sešitu. Pomáhat s návodným textem může rodič nebo starší sourozenec, je informativní, ale dostatečně jednoduchý pro předškolní děti. Zdrobněliny v názvech všech tří knih mohou vzbudit dojem, že jde o materiál jen pro ty nejmenší děti, myslím si ale, že i pro prváky a druháky zápasící s prvoukou jsou to moc pěkné pomůcky.

Co mě potěšilo velmi, je fakt, že ač jde o překladové knihy, zvířata v ní prezentovaná jsou českým dětem z našeho prostředí známá. V překladových dětských knihách o zvířatech se bohužel občas setkáváme s druhy, které u nás nežijí, nebo s chybným názvoslovím. Jiná – pro naše prostředí typická – zvířata pak mnohdy nejsou do výčtu zahrnuta vůbec. U nálepkových knih Nikki Dysonové jsem se s tím naštěstí nesetkala. Ano, v knihách o savcích a o ptácích jsou dvoustrany o moři a pobřeží, nemám však pocit, že by byly obrázky tuleňů a brodivých ptáku pro středoevropské děti jakkoliv matoucí díky jasně danému odlišení prostředí. V knize o ptácích jsou také zmiňovaná vřesoviště, což je jeden z typických biotopů v Británii, ale ptáci, kteří se na vřesovištích podle knihy vyskytují, jsou i v České republice běžně žijícími druhy, najdeme je na loukách a pastvinách, takže ani tady nevidím žádný problém. (Abych byla věrná svému hnidopišství, to, že byl plzák španělský označen jako "plž" nepovažuji za chybu, jen posun z rodu do třídy. ;))

Tyhle nálepkové knihy mě nadchly. Už těch Tlapových patrol, Elz a prasátek Peppa bylo na mě nějak moc. S nadšením jsem přivítala zajíce, žížaly a sýkorky.

 PS: O prázdninách 2020 vyšlo další pokračování: Koně, slepice a další zvířátka z farmy

 

Autorka: Nikki Dysonová
Nakladatelství: Ella & Max, Presco Group
Rok vydání: prosinec 2019
ISBN: 978-80-88276-90-; 978-80-88276-89-0; 978-80-88276-91-3

 

Ježci, ušáci a další chlupáči








Sýkorky, vrabčáci a další zpěváčci






Broučci, motýli a další potvůrky










2 komentáře:

  1. No teda, tyhle knížky jsou opravdu moc nádherné! Já teĎ sháním něco malého k druhým narozeninám pro mou neteř, takže jestli tam jsou obrázky a nestojí to tisíce, tak je také ráda koupím. Myslím si, že by má sestra by z nich také měla radost, kdyby je své dceři předčítala.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tyhle tipy. To je fakt fajn, že jsem na to narazil, protože hledáme teď knížky pro malou neteř a co jsem koukal do databáze spisovatelů, tak tam sice nějakou inspiraci najdete, ale je toho po čertech málo. Zkrátka a dobře na kvalitní knihy pro nejmenší čtenáře, nebo spíše posluchače, se zkrátka nemyslí a berou se spíše jako hračky než cokoliv jiného. ;-)

    OdpovědětVymazat