pondělí 29. června 2020

Prečítané leto - O městech (Krtčí město, A forest)


Miluju města. Pořád mám touhu velká města navštěvovat. V zahraničí i doma. Je tam ruch a nepokoj a tepající spěch a barvy a motorky a tramvaje a crazy účesy a vůně připravovaného jídla a antikvariáty. A taky je tam umění - schované, i na náměstích ostentativně vystrčené sochy, galerie s výtvarnými dílnami pro děti, graffiti na stěnách železničních tunelů, obháčkované stromy v parku, divadla a koncertní sály, kina a zapadlé kavárničky ve dvorech, kde vám přinesou bezinkovou limonádu s brčkem ve sklenici na zavařování. Je tam tolik inspirace a života!

Nesnáším města. Jsou únavná, hlučná a špinavá a bezohledná, v postranních uličkách to ze zadních oken hospod páchne přepáleným tukem a odpadky. Lidé do sebe vrážejí, pořád se někam ženou a nekoukají kolem sebe. Špinaví holubi s jednou nohou pajdavě poskakují kolem odpadkových košů v parku, a proluky po spadlých nebo stržených domech různých slohů ve staré zástavbě vyčítavě zírají do ulice, jako díry po vyražených zubech.

Město je jako malá podmnožina světa v tom velkém širém světě. Pořád s mění. Město, to jsme my, lidé. Stvořili jsme ho a máme za úkol se o něj starat, udržovat ho, pečovat o něj. Povzbuzovat jeho silné stránky, využívat bohatství, které nám nabízí a kontrolovat, jestli se náhodou nezačíná moc rozpínat, ničit, čoudit a škodit. Protože my lidé, a tedy i naše města, jsme tady jen na návštěvě.

Dvě knihy z naší knihovničky, které o městech a jejich vlivu na prostředí vyprávějí jsou Krtčí město Torbena Kuhlmanna (možná znáte jeho myšáky Lindberga, Armstronga a Edisona) a A forest (les) Marca Martina. První z nich popisuje krtčí touhu prohrabat se hlouběji a dál... a následné uvědomění si toho, co tahle budovatelská ambice způsobila - zachraňují poslední zbyteček trávy a začnou stavět větrné elektrárny. Druhá kniha je metaforou, připomínající nám starozákonní příběh o potopě světa a princip věčného koloběhu. Na místě lesa vznikne město. Ale tohle ničivé a rozpínavé město smete bouře. Vypadá to, že je po všem. Ale netrvá dlouho a je tam zase les.

Přeji všem krásné léto ve městě i v lese, v galerii i na louce.


Název: Krtčí město
Autoři: Torben Kuhlmann

Nakladatelství: Dynastie
Rok vydání: 2018
ISBN:  978-80-905803-8-1

Název: A forest
Autoři: Marc Martin

Nakladatelství: Templar Publishing
Rok vydání: 2015
ISBN:  978-1783702084


Add caption
Add caption
Add caption
Add caption

Add caption


Add caption

Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption
Add caption

Žádné komentáře:

Okomentovat