pátek 19. ledna 2018

Tough Guys Have Feelings Too - Drsní borci mají taky city



Dalším balíčkem pod vánočním stromkem byly knihy, které jsem objednala od svého milovaného knihkupce: Dlouhé Punčochy a protože přišly nádherně zabalené v hedvábném papíře, počkaly neprolistované skutečně až na Štědrý den.

Skvostem pro kluky i pro holky jsou "drsní borci, co mají taky city a né, že né". V angličtině se kniha jmenuje Tough Guys Have Feelings Too a když jsem ji poprvé viděla, hned mě zaujala. Autorem je americký ilustrátor, který pracuje mimo jiné i pro New Yorker a The New York Times Key Negley.



Je zvykem, že se u nás klukům říká "nebreč", případně "nebreč, jak holka", "kluci nebrečí", "přece nebudeš brečet, jsi chlap", "nechovej se zženštile a vzmuž se" a podobné blbosti. Netvrdím, že toužím po tom, aby všichni chlapi neustále štkali, ale to si teda nepřeji ani u ženských. Měli bychom všichni něco vydržet a ne se hned roztřást, to je jasné. Ale na druhé straně, nepředstírejme, že chlapi občas taky nepotřebují projevit city. Oni je totiž mají, jen v naší společnosti jsou často vedení k tomu, aby to tajili. Přestaňme předstírat, že projevovat city je problém a podpořme své syny v tom, aby si nemysleli, že holky jsou horší jen pro to, že je jim společností dovoleno brečet.

V téhle knize najdete kosmonauta, nindžu i superhrdinu, motorkáře i zápasníka... a všem je občas ouzko. Mým favoritem je motorkář, který uronil slzu nad přejetou veverkou a superhrdina, který sedí na střeše mrakodrapu a osaměle zírá na svůj zatím nenakousnutý sandwich. Textu stačí malinko a obrázky jsou super. Kniha je velká a pevné listy dovolují listovat už poměrně malým trpaslíkům.

Takže, pro holky, aby si nemyslely, že chlapi jsou bezcitní roboti, a pro kluky, aby se nebáli říct, že je jim smutno, nebo teskno, že je jim něčeho líto, nebo že je jim zrovna do pláče.

Koupit u Dlouhé Punčochy můžete ZDE.
Koupit na Bookdepository můžete ZDE.

Název: Tough Guys Have Feelings Too
Autor a ilustrátor: Keith Negley
 
Rok vydání: 2015
Vydavatel: Flying Eye Books
ISBN:
978-1909-263-666









Žádné komentáře:

Okomentovat