čtvrtek 22. června 2017

Ema ve školce (a u doktora)



V jednom z předešlých blogů jsem nadšeně hlásila dlouho očekávaný návrat Emy naopak. Je skvělé, že na další pokračování Eminých příběhů už jsme tak dlouho čekat nemuseli.

Ve stejném formátu, jako Ema naopak vyšla před několika týdny Ema ve školce. A zase jsou to dvě Emy v jednom svazku (svazečku). Ema je ve školce, ale taky v té školce spadne ze stromu a musí k doktorovi. A zase jsou Eminy příběhy prima. Ema je totiž normální. Někdy zlobí a někdy ne.



Občas mám pocit, že jsou postavy v dětské literatuře hodně černobílé. Tenhle vždycky dělá věci, s nimiž ostatní nesouhlasí a tenhle vždycky pomáhá a usmívá se. Myslím, že literární děti, jako je Ema (a Totte), jsou pro naše vlastní děti přístupnější a pochopitelnější.

I Totte by u nás mohl vyjít... :)
Knihy o Emě začala Gunilla Wolde (Barbro Gunilla Kristina Brorsson Wolde) psát na konci šedesátých let. Vyšlo jich hned několik a přeložené byly do 14 jazyků (Je zajímavé, že v angličtině se Ema jmenuje Betsy a v němčině Karin, co je probůh špatného na Emě?). Ale Ema nebyla jedinou hrdinkou nápaditých dětských knih této autorky.

Gunilla Wolde psala i o chlapci jménem Totte. Do češtiny se Totte zatím nedostal, ale doufejme, že k tomu jednou dojde. Příběhy o Tottem vypadají stejně lákavě, jako ty Eminy. Líbí se mi, že Ema si sice hraje s panenkou, ale taky sama spravuje hračky; Totte v montérkách staví dům, ale taky peče koláč. Nadčasové :).

Knihy o Emě a Tottem byly inspirovány příhodami autorčina syna a dcer.  Poté, co děti dospěly, inspirace zřejmě vyschla a Gunnila Wolde začala psát příběhy o koních pro dospělé. Zemřela předloni, bylo jí přes devadesát.

Emu miluje i moje trpasličí dcerunka. Sice ji ještě nedokáže plně docenit, ale knížky o Emě jsou malé přímo do trpasličí ruky. "Ema" už se jmenují všechny panenky a samotné slovo "Ema" se dostalo do užího výběru oblíbených slov (mezi táta, auto, balón a Buba - naše kočka... máma samozřejmě pokulhává někde vzadu).

Takže u nás Ema zase za 1 s hvězdičkou.


Název: Ema ve školce
Autorka: Gunilla Wolde
Překlad ze švédského originálu: Jarka Vrbová
Ilustrace: Gunilla Woldová
Rok vydání: 2017
Vydavatel: Albatros Media
ISBN: 978-80-00-04723-2















Žádné komentáře:

Okomentovat